Leidse Schouwburg

Oudste Theater van Nederland Opgericht 1 Oktober 1705

De Leidse Schouwburg is het culturele hart van Leiden en een mooiere locatie dan aan de Oude Vest is niet denkbaar. De Leidsche Schouwburg is een populaire bestemming voor een culturele avond uit. De kwaliteit van de voorstelling staat hier natuurlijk centraal, maar als bezoeker stelt u ook hoge eisen aan de kwaliteit van het bezoek. Hiertoe zijn de medewerkers van de schouwburg volledig getraind om uw bezoek zo plezierig mogelijk te maken. Natafelen met een drankje hoort er helemaal bij, vaak kunt u gebruik maken van speciale arrangementen in één van de talloze nabijgelegen restaurants in de binnenstad van Leiden.

Terug naar toen, de geschiedenis van de Schouwburg Leiden

Op de plaats van de huidige Leidse Schouwburg stond tot 1704 een Mouterij. Een mouterij is onderdeel van het bierbrouwproces, hier werden de gerstekorrels geweekt. Toen, door een felle brand het gebouw in de as werd gelegd, kreeg Jacob van Rijndorp toestemming om op dezelfde plek een theater te bouwen. Na een bouwperiode van ruim een half jaar opende de Schouwburg van Leiden op 1 oktober 1705 haar deuren met de voorstelling “Belegering ende Ontset der Stadt Leyden”.

Sedertdien is de schouwburg nog een aantal keer grondig verbouwd, uitgebreid en gerenoveerd. Zo werden in 1833 twee aanpalende panden opgekocht om de capaciteit uit te breiden. Er is zelfs een vleugje Italiaanse invloed te bespeuren in de Schouwburg van Leiden, toen in 1865 stadsarchitect Jan Willem Schaap de opdracht gaf de Leidse Schouwburg in de vorm van een hoefijzer te verbouwen, naar voorbeeld van Italiaanse operazalen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de Schouwburg van Leiden een onderduikadres voor verzetsstrijders. Een bijzonder feit aangezien de Leidse Schouwburg tijdens de oorlog ook als toneel voor Duitse soldaten diende.

Beroemde gasten van de Schouwburg

De functie van de Leidse Schouwburg is door de jaren heen nauwelijks veranderd. De Stadschouwburg Leiden biedt de bezoeker de keuze uit verschillende type voorstellingen. Geregeld vinden er in de Leidsche Schouwburg cabaretvoorstellingen, musicals, toneelvoorstellingen, concerten, dansvoorstellingen, workshops en rondleidingen plaats. De Schouwburg is door de jaren heen het podium geweest van inmiddels legendarische persoonlijkheden en groepen. Cabaretiers als Bert Visscher, Theo Maassen, Johnny Kraaijkamp, Jan Jaap van der Wal, Marc Marie Huijbregts, Sara Kroos, Jochem Meijer, Dolf Jansen en vele andere wisten en weten hun weg naar de Leidse Schouwburg te vinden. Hoewel de Leidse Schouwburg een ruim aanbod heeft aan cabaretvoorstellingen is zij van alle markten thuis getuigen ook voorstellingen van onder andere Huub Stapel en Ali B. Bovendien kan de bezoeker van de Leidse Schouwburg van diverse primeurs genieten, zoals de Muziliteraire Revue met Herman Koch en Michiel Romeyn of de veelzijdige cabaretier Kasper van Kooten.

De Schouwburg voor groot en klein

De Schouwburg van Leiden heeft een programma voor jong en oud. Natuurlijk houdt de Leidse Schouwburg rekening met kinderen door hun een stoelverhoging aan te bieden. Ook is er een leeftijdsindicatie voor wie de betreffende voorstelling in de Leidse Schouwburg bedoeld is. Maar daarnaast kent de Leidsche schouwburg ook een speciaal kinderprogramma met voorstellingen als Theater Artemis, Rubens Kwartet of Ronja de Roversdochter. Ook biedt de schouwburg een bühne voor amateurgezelschappen.

Toegangsprijzen en Openingstijden Leidse Schouwburg

Kassa Kaartverkoop en Telefonisch reserveren
Zowel in de Leidsche Schouwburg als in de Stadsgehoorzaal kunt u van Maandag t/m Zaterdag vanaf 16.00 tot 19.00 uur en vanaf 5 kwartier voor aanvang van de avondvoorstelling terecht bij de kassa. Bij middagvoorstellingen (matinees) en op zondagen is de kassa 45 minuten voor aanvang geopend. Deze openingstijden zijn tevens de tijden waarop u telefonisch kunt reserveren. Let wel! U moet minstens 30 minuten van te voren aanwezig zijn wanneer u gereserveerd heeft, anders gaat uw kaart weer in de verkoop.

Online kaartverkoop Leidse Schouwburg
Online kaarten kopen kan 24 uur per dag 7 dagen per week met bankpas (iDEAL) of creditcard via leidseschouwburg.nl of stadsgehoorzaalleiden.nl. U kunt gelijk uw plaats in de zaal uitkiezen.

Last minute Studentenkorting
Voor niet uitverkochte voorstellingen geldt dat op vertoon van een studenten of OV-jaarkaart studerenden voor €10 een kaart kunnen kopen.

Beoordelingen



Name
Email
Review Title
Rating
Review Content
Beoordelingen

Stadswandeling Leiden

leidse-loper-stadswandeling

Stadswandeling met Gids. Ontdek Leiden met een Leidse gids aan uw zijde! Op maat gemaakte wandeling is mogelijk....lees meer

Hofjeswandeling Leiden

hofjeswandeling-leiden

Hofjeswandeling Leiden met Gids Hofjes in Leiden ontdekken? Ze liggen verscholen in de oude stad en...lees meer

Fietstocht Leiden

fietstocht-leiden

Fietstocht in Leiden Leiden ontdekken in 1,5 uur tijd? Dat kan! Stap op de fiets met uw privégids e...lees meer

Dagje uit

dagje-uit-leiden

Dagje Leiden doen? Bekijk deze ideeën voor een leuke dag in Leiden. Inclusief tips voor lekker eten!...lees meer

Rondvaart

rondvaart-leiden

Leiden is een prachtige stad voor een uitgebreide rondvaart. De binnenstad met schitterende herenhuizen en monumenten zijn veelal gelegen...lees meer

Stadsgehoorzaal

stadsgehoorzaal

Het Stedelijk Concertgebouw Leiden is de uitbater van de Stadsgehoorzaal Leiden. Naast de Stadsgehoorzaal regelt het Stedelijk Concertgebouw...lees meer

Leidse Schouwburg

leidse-schouwburg

De Leidse Schouwburg is het culturele hart van Leiden en had dan ook geen Oude Vest. Onder Leidenaren en bezoekers uit de omgeving...lees meer