tadsgehoorzaal

Stedelijk Concertgebouw Leiden / Stadsgehoorzaal

Na een korte tijd door het leven te zijn gegaan als Stedelijk Concertgebouw Leiden spreken we tegenwoordig weer van Stadsgehoorzaal. De organisatie achter de Stadsgehoorzaal – Stadspodia – is ook verantwoordelijk voor activiteiten in De Waag, de Leidse Schouwburg en Theater ins Blau. De Stadsgehoorzaal Leiden is een prachtig klassiek aandoend gebouw aan de Breestraat. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de Stadgehoorzaal kunnen hun rijke geschiedenis niet verhullen. Tijdens concerten en andere evenementen geeft dit de Stadsgehoorzaal een extra dimensie.

Ontstaansgeschiedenis Stadsgehoorzaal

fietstocht-leiden

pieterskerk-klein

pieterskwartier-klein

Wat zijn dan die authentieke mooi aspecten van de Stadsgehoorzaal? De bouwstijl van de Stadsgehoorzaal is volgens de neorenaissance architectuur. Dit is echter niet altijd zo geweest. In de eerste jaren van de 13e eeuw stond op de huidige plek van de Stadsgehoorzaal het Sint Catharina Gasthuis. Het Sint Catharina Gasthuis was niet zoals de Stadsgehoorzaal ingericht voor evenementen, maar voor vreemdelingen met weinig geld en was later een verpleegtehuis voor de armen van Leiden, die hulp behoevend waren. In 1826 werd besloten van het verpleeghuis een tweede Stadsgehoorzaal te maken. Leiden had namelijk al een Stadsgehoorzaal, gevestigd aan de Lokhorststraat.

De nieuwe Stadsgehoorzaal werd heringericht en herbergde een kleine en grote zaal. De overige vertrekken van de nieuwe Stadsgehoorzaal dienden een andere functie; deze werden beschikbaar gesteld voor een industrieschool en een wetenschap- en kunst vereniging. Doordat de Stadsgehoorzaal enigszins was verouderd werd in 1889 besloten de Stadsgehoorzaal weer te verbouwen. De verbouwing van de Stadgehoorzaal liep 2 jaar vertraging op door brand en de nieuwe Stadsgehoorzaal was in 1891 af.

De voorzijde van de Stadsgehoorzaal is gedecoreerd met een fraaie zuilengalerij en sculpturen en opsmuk bestaand uit zandsteen en zink. Van het interieur zijn de lambriseringen en de uitbouw in de grote zaal nog mooi bewaard gebleven. Daarnaast is het totale interieur van de Breezaal van de Stadsgehoorzaal Leiden ook intact gebleven. In de jaren 60 is het plafond van de Stadsgehoorzaal met anderhalve meter verlaagd en in 1996 vond een grootschalige renovatie plaats. In 2008 is de Stadsgehoorzaal Leiden voor het laatst gerenoveerd, zodat het de komende jaren weer door kan komen.

Een bezoek aan de Stadsgehoorzaal vandaag de dag

Tegenwoordig is de Stadsgehoorzaal de trotse gastlocatie voor tal van grote en minder grote artiesten. De stadsgehoorzaal in Leiden leent zich voor concerten tot theater in allerlei genres. Zo is de Stadsgehoorzaal in Leiden het podium geweest voor Frans Bauer, Slagerij van Kampen, Rob de Nijs en Frank Boeijen, Re-play, Anna Fedorova en Chip Taylor, een oude rocklegende. Er worden ook dansoptredens verzorgt in de Stadsgehoorzaal van Leiden, zoals door de Ierse dansgroep The Magic of Ireland. Tevens zijn er maandelijks een aantal gratis rondleidingen door de Stadsgehoorzaal, waar u vooraf voor moet reserveren. De Stadsgehoorzaal biedt daarnaast nog eens een aantal proefpakketten aan, zodat u zelf kunt kiezen welke optredens u leuk lijken.

Bereikbaarheid van de Stadsgehoorzaal

De Stadsgehoorzaal is gelegen aan de Breestraat in Leiden. Vanaf het Centraal station Leiden rijden de bussen 11,12,13, 28, 169, 182, 186, 187 en 206 naar de Breestraat. Op een kleine afstand van de bushalte is de Stadsgehoorzaal gelegen. Vanaf de A4 kunt met de auto via de Churchillaan de Haagweg bereiken waar u kunt parkeren. Met de auto kunt u niet bij de Stadsgehoorzaal parkeren, daar de Breestraat niet voor auto’s toegankelijk is. Vanaf de Haagweg vertrekt een busje naar de Breestraat waar de Stadsgehoorzaal is gesitueerd. Vanaf de A44 komt u aan op de Haagse Schouwweg, waarna u uw rit vervolgt op de Doctor Lelylaan en via de brug na 1300 meter aan uw linkerkant de Haagweg bereikt. Wel is het mogelijk om aan de achterkant van de Stadsgehoorzaal aan de Boommarkt te parkeren. Via de passage van het oude postkantoor loopt u dan zo naar de Stadsgehoorzaal.

BeoordelingenName
Rating
Beoordelingen

Stadswandeling Leiden

leidse-loper-stadswandeling

Stadswandeling met Gids. Ontdek Leiden met een Leidse gids aan uw zijde! Op maat gemaakte wandeling is mogelijk....lees meer

Hofjeswandeling Leiden

hofjeswandeling-leiden

Hofjeswandeling Leiden met Gids Hofjes in Leiden ontdekken? Ze liggen verscholen in de oude stad en...lees meer

Fietstocht Leiden

fietstocht-leiden

Fietstocht in Leiden Leiden ontdekken in 2 uur tijd? Dat kan! Stap op de fiets met uw privégids en ...lees meer