3 Oktober

>> Programma 3 Oktober Feesten 2014

Leidens Ontzet, Bevrijd van de Spaanse tyrannij

Tijdens de drie oktober feesten vieren de Leidenaren dat ze in 1574 zijn bevrijd door de heldhaftige geuzen. Een aanzienlijk deel van de toenmalige bevolking stierf tijdens het Spaans beleg door ondervoeding of ziektes, de stadsbewoners waren dan ook door het dolle heen toen de geuzen hen kwamen bevrijden. Het zit dus diep dat Leidens ontzet, maar verklaart het ook het gevoel dat ik en met mij vele andere Leidenaren elk jaar weer hebben wanneer September vaart begint te maken?

Het 3 Oktober gevoel

En dan, wat voor gevoel hebben die Leienaren dan? Daar kan ik kort over zijn:  “Het gevoel dat er iets groots staat te wachten”. Daarbij is elke Leidenaar met 3 Oktober opgegroeid, het is dus echt een feest dat al van jongs af aan in het collectieve geheugen gegrift zit. Vergelijk het een beetje met het wachten op Sinterklaasavond maar tel er dan een feestende menigte bij, en tradities die minstens zo oud lijken als Sinterklaas zelf!

Programma 3 Oktober feesten

Voor mij begint dat heerlijke, oude vertrouwde 3 Oktober gevoel steevast met het op de deurmat vallen van het programmaboekje van de 3 Oktober vereniging. Daarin wordt altijd haarfijn uitgelegd wat voor moois ons Leidenaren staat te wachten op die twee magische feestdagen gedurende Leids Ontzet.

De aftrap vind dan plaats met de inschrijving voor het Haring en Wittebrood. Haring en Wittebrood zegt u? Jazeker, toen de geuzen met hun platte schuiten door de Vliet de stad introkken hadden ze massa’s wittebroden en haring meegebracht. Dit kwam toen als een godsgeschenk voor de uitgemergelde stedelingen. Later, aan het einde van de 19e eeuw, heeft de 3 Oktober vereniging (Dit is dus dé vereniging die alle festiviteiten rond het 3 Oktober feest regelt) deze bijzondere gebeurtenis aangegrepen om een nieuwe traditie te beginnen: Het uitdelen van haring en wittebrood op de vroege ochtend van 3 Oktober. Zodat menig Leidenaar, nauwelijks bijgekomen van de vorige avond, ‘s morgens vroeg in de rij staat voor een portie haring en een heerlijk geusje (zo wordt het speciale broodje genoemd).

Maar wacht we gaan te snel, aan de vooravond van Leidens Ontzet vindt steevast de Taptoeplaats. In deze optocht van licht door de Leidse binnenstad laten vele Leidse (sport) verenigingen zich van hun beste kant zien. Even later vind die ander taptoe plaats, de Pleintaptoe. Hierbij trakteert Fanfareband K&G en de door haar genodigde gasten, de bezoekers op de prachtigste muziekstukken. De volgende dag kunt u ‘s middags genieten van de Optocht. Hierbij maken bontversierde praalwagens een vaste route door Leiden daarbij begeleid door muziekkorpsen uit Leiden en omstreken.

3 Oktober feestvieren op de Kermis

Natuurlijk betekent 3 October ook kermis. In het gebied rondom de Beestenmarkt, Molen de Valk, Langegracht en het Centraal station Leiden bevinden zich dan talloze kermisattracties voor jong en oud. Van zweefmolen en reuzenrad tot de sound machine en breakdance. Aan de inwendige mens is ook gedacht, overal in de stad kunt u lekkers kopen. Een vette bek halen door een paling te verschalken hoort net zo goed bij 3 Oktober.

3 Oktober is een volksfestijn, maar het feest onderscheidt zich van vele andere feesten door zijn historische karakter. Er vinden vooraf aan 3 Oktober lezingen plaats en op 3 Oktober zelf kunt u een kerkdienst bijwonen in de Sint Pieterskerk, waarbij de nadruk ligt op muziek en herdenking van die historische gebeurtenis. Het 3 Oktober feest is jezelf twee dagen in een andere wereld wanen, dat moet iedereen eens meegemaakt hebben!

Beoordelingen

★☆☆☆☆
1 5 1

★☆☆☆☆
1 5 1


Name
Rating
Beoordelingen

★☆☆☆☆
1 5 1

★☆☆☆☆
1 5 1

★☆☆☆☆
1 5 1

Hét feest van het jaar

★★★★★
5 5 1
Binnenkort is het weer zover! Eerst inschrijven voor haring en wittebrood en daarna komt 3 oktober zelf. Sinds dat ik een kleine jongen ben bezoek ik ELK jaar dit volksfeest en ook dit jaar ben ik van de partij met het gezin!

3 Oktober

3 october taptoe

Tijdens de drie oktober feesten vieren de Leidenaren dat ze in 1574 zijn bevrijd door de heldhaftige geuzen. Een groot deel van de toenmalige bevolking...lees meer

Open Monumentendag Leiden

Open Monumentendag Leiden

Open Monumentendag Leiden 2014Za. 13 en Zo. 14 September Ga op ontdekkingsreis in eigen stad tijdens...lees meer

Lakenfeesten

lakenfeesten

De Lakenfeesten horen bij Leiden, zoals Prinsjesdag bij Den Haag. De Lakenfeesten worden gehouden aan het begin van de maand Juli. De feesten hebben...lees meer

Museumnacht

museumnacht-leiden

Museumnacht Leiden Op zaterdag 17 mei is het weer museumnacht in Leiden! Breng een bezoek aan één ...lees meer

Glazen huis Leiden

glazen-huis-leiden

In 2011 kwam 3 FM Serious Request, de inzamelingsactie voor het Rode Kruis, naar Leiden toe. 6 dagen lang werden de radio DJ's in het glazen huis opgesloten...lees meer

Leiden Culinair

leiden-culinair

Leiden wordt al jaren gesierd door een roemruchtig verleden, prachtige gebouwen en vele tradities. Aan die lijst van tradities konden we de laatste twee...lees meer

Rapenburg Concert

rapenburg-concert

De mooiste gracht van Europa verlicht door klassieke straatverlichting terwijl bands uit binnen en buitenland zorgen voor een spetterend muzikaal optreden...lees meer

Leiden Marathon

leiden-marathon

Leiden Marathon 1991 was het jaar waarin de Marathon van Leiden het levenslicht zag, 42.195 meter mo...lees meer

Koningsdag Leiden

koninginnedag-leiden

Koningsdag Leiden Koningsdag in Leiden. Koningsdag Leiden 2014: Klik hier voor Programma Koningsdag ...lees meer

Werfpop

werfpop

Werfpop Leiden Werfpop is een begrip in Leiden en omstreken, dit zinderende muziekfestival met bands...lees meer

Bierfestival

bierfestival-leiden-klein

Bierfestival Leiden Locatie: Hooglandse Kerk Plein Tijden: 14:00 – 21:00 Prijzen: Gratis toega...lees meer