3 Oktober Feesten 2013

Thema Leids Ontzet: Per (on)geluk: 1, 2 en 3 Oktober 2013

Programma 3 Oktober 2013

  1. Programma Dinsdag 1 Oktober (Pleintaptoe Garenmarkt)
  2. Programma Woensdag 2 Oktober
  3. Programma Donderdag 3 Oktober
  • Festival Plaza Garenmarkt programma (muziek & theateroptredens). Voor optredens in de cafés kijk dan hier bij Leidensontzet.com.
  • Programma voorafgaand aan 3 Oktober kunt u hieronder lezen.
  • Liever een Programmaboekje? Deze kunt u ophalen bij het 3 Oktober Servicepunt aan de Nieuwstraat 13 in de kunstgalerie van de Karin Kortlang stichting.

Kunst, cultuur en vermaak gaan hand in hand in één van de oudste volksfeesten van Nederland: 3 Oktober. Hieronder een bondige samenvatting van u kunt verwachten tijdens het Leids Ontzet 2013. Let wel! Veel activiteiten vinden plaats in de aanloop naar 2 en 3 Oktober zoals de historische lezing welke op zondag 29 September plaatsvindt.

Oefenen van de Koraalliederen Hooglandse kerk Woensdag 25 September 19:30 uur

Wie graag wil oefenen voor het koraalzingen op 3 Oktober in het Van der Werfpark moet zeker komen naar deze gezellig avond in de Hooglandse kerk. Onder leiding van Wim de Ru en met begeleiding van Muziek en showband Concordia, die SchlusselStadterMusikanten en harmoniekapel WerkmansWilskracht kunt u de longen uit het lijf zingen. Benieuwd naar de liederen die gezongen worden? Kijk dan in het 3October Feestwijzer 2013.

Inschrijving Haring & Wittebrood en Hutspotmaaltijd Donderdag 19 September 16:30-21:00  uur

Wie woonachtig is Leiden kan zich in de Waag laten inschrijven voor een lekker Geusje (wittebrood) en verse haringen. Deze lekkernijen, ooit door de geuzen uitgedeeld aan de hongerende Leidse bevolking, kunt u op de ochtend van 3 Oktober in De Waag ophalen. Inschrijven gaat op vertoon van uw trouwboekje, rijbewijs, identiteitsbewijs of aan de hand van uw 3October lidmaatschapskaart.

3 October Vereniging op bezoek bij verstandelijk gehandicapten Donderdag 26 september 10:00 – 18:00 uur.

Zanger Dave, Birdy de mascotte van ZZ Leiden en Chauffeur Hans komen naar u toe! In een touringcar van Beuk doen zij verschillende instellingen in de Leidse regio aan om samen met de bewoners het 3 Oktober feest alvast een beetje te vieren. De instellingen die bezocht worden geven dit aan hun bewoners door via nieuwsbrieven.

3 Oktober haring en wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi DOCOS Zondag 29 september 09:45 – 17:00 uur

Hutspot Bridgedrive Zondag 30 september Denksportcentrum Diamantplein 09:45 – 17:00 uur

Seniorenvoorstelling Zondag 29 september Stadsgehoorzaal 10:30 -12:35 en 14:00 – 16:00 uur

De muziekvoorstelling begint met een optreden van de Leidse muzikale gezelschappen “Er welt een traan” en “Schola Nostalgia”.
Daarna zal Antoinet van Berkel, zij is zangeres in de musical Annie, 3 liedjes uit de Annies muscial zingen waaronder het liedje “Tomorrow”. Na de pauze treden Saski en Serge op. De toegang tot de voorstelling is gratis voor iedereen, wel dient u een kaart te hebben gehaald. De kaartuitgifte voor leden van de 3October Vereniging is op maandag 16 September in het Stadhuis (11:00 – 13:30). Op dinsdag 17 September kunnen zowel leden als niet 3 Oktober vereniging leiden hun kaart ophalen tussen 11:00 en 13:30 in het Stadhuis.

Historische lezing Zondag 29 september Academiegebouw 15:00 uur

Zoals gebruikelijk sinds 1997 verzorgt de 3 October vereniging in samenwerking met de universiteit een lezing. De titel van de lezing van 2013 is De les van Leeuwtje. Kinderboeken over het beleg en ontzet van Leiden . Dr. Lotte Jensen vertelt hoe het beleg kinderboekenschrijvers heeft geïnspireerd, wat ze hun jeugdige lezers wilden leren en hoe de moraal veranderd is in de loop der eeuwen. Kaarten kunt u voorafgaand aan de lezing om 14:00 ophalen in het Academiegebouw. Het Groot Auditorium, de zaal in het Academiegebouw waar de lezing plaatsvindt, is open vanaf 14:30

Jazz bij de Burcht Zondag 29 september Koetshuis de Burcht 15:30 – 18:30

Genieten van Soul en Jazz. Wie graag naar Big Bands luistert zit goed, zo komt Licks & Brains langs. Bij regen is het plein voor het Koetshuis overdekt.

Dinsdag 1 Oktober

Minikoraal Dinsdag 1 Oktober Festival Plaza Garenmarkt 13:00 – 14:00 uur

Wilt u weten hoe het klinkt wanneer 3000 schoolkinderen gezamenlijk zingen? Kom dan kijken en luisteren bij het minikoraal.
Het minikoraal vindt plaats op het centrale feespunt van de 3 Oktober vieringen: Festival Plaza op de Garenmarkt. Hier zullen kinderen van basisscholen uit de gehele regio de mooiste liederen ten gehore brengen. 3000 leerlingen van 50 basisscholen zorgen voor de muzikale noot op deze maandag de 1ste. Burgemeester Lenferink zal zorgen voor de “begeleiding” van het muziekfeest. De kinderen zullen door K&G 3 onder leiding van René Leckie en achtergrondkoor muzikaal worden ondersteund. Zoals altijd wordt het Minikoraal afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Pleintaptoe – Dinsdag 1 Oktober Garenmarkt 19:15 – 22:30 uur. Afterparty: 22:30 – 24:00 uur

Tijdens de Pleintaptoe worden voor u, door verschillende orkesten uit heel Nederland, de mooiste muziekstukken opgevoerd. Als muziekliefhebber mag u dit niet missen. Traditiegetrouw bijt K&G3 de spits af, vervolgens zal K&G Junioren (Jong K&G) optreden. Daarna voert K&G 1 (Senioren) hun wereldshow The Battle op, en Amigo komt met hun nieuwe programma Metropolis. De Afterparty, nieuw in 2013, wordt verzorgd door Amigo.


Woensdag 2 Oktober

Bezoek aan rust- en verpleeghuizen Dinsdag 2 Oktober 10:00 – 16:00 uur

Rust- en verpleeghuizen – Woensdag 2 Oktober 10:00 – 16:00 uur

Traditigetrouw bezoeken de partners van de 3October vereniging bestuursleden de verschillende rusthuizen in Leiden. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje wordt er dan vooruitgeblikt op de viering van 2013 en worden herinneringen opgehaald.

KERMIS (groot lunapark) 2 en 3 Oktober – Meerdere locaties.

Met 150 attracties is de Leidse 3 October kermis één van de grootste kermissen van Nederland.

Openingstijden Kermis Leiden

Woensdag 2 Oktober: 13:00 – 02:00 uur

Donderdag 3 Oktober: 10:00 – 01:00 uur

Als u zich vanaf station Leiden Centraal naar de binnenstad begeeft kunt u de kermis niet mislopen. Toiletten zijn aanwezig op de hoek van de Nieuwe Mare achter de kinderdraaimolen. Achter het reuzenrad (op het parkeerterrein rondom Molen de Valk) en bij de brug over de Rijnsburgersingel. De twee EHBO posten staan op het Stationsplein en op de Langegracht achter de Super Star attractie.

Historische Kermis 2 en 3 Oktober Pieterskerkplein

Ook benieuwd hoe een kermis uit grootvaders tijd eruit ziet? Ga kijken op het Pieterskerkplein, en vooral: ga draaien!

Openingstijden historische Kermis Leiden:

Wonesdag 2 Oktober: 13:00 – 24:00 uur

Donderdag 3 Oktober: 9:00 – 23:00 uur

Kikker is een held! – Woensdag 2 Oktober Kinderafdeling LUMC Ziekenhuis 15:00 – 16:00 uur.

Van 15:00 tot 16:00 is er in de kinderdaktuin van het LUMCS speciaal voor de kinderen in het Leids Universitair Medisch Centrum een optreden van de groep Theater Terra met een liedjesvoorstelling met Kikker (uit de boeken van Max Velthuis). Voor de kinderen die niet naar de daktuin kunnen komen zal Theater Terra met een rijdend decor langs de kamers gaan.
Daarbij zijn de familieleden ook uitgenodigd. Het optreden is mogelijk gemaakt door sponsoring van het 3 October gilde. Het Gilde bestaat uit een groep bedrijven die de Leidse 3 October feesten (en de kinderen) een zeer warm hart toedragen.

Opening: Luchtkastelen Woensdag 2 Oktober Stadhuisplein 16:14

Net als in 2011 en 2012 is er dit jaar een echte openingsact om 15:74 (=16:14). Op het Stadhuisplein kunt u genieten van een spetterende dans- en muziekvoorstelling. Na afloop kunt u aanschuiven bij de Hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht.

Grote Hutspotmaaltijd Woensdag 2 Oktober Hooglandse Kerkgracht 17:00 – 18:30.

Voorafgaand aan de Taptoe komen de leden van de 3 October vereniging bij elkaar om te genieten van een maaltje heerlijke hutspot met draadjesvlees. Waar de hutspotmaaltijd vroeger bij het Pieterskerkplein werd gehouden wordt het nu al enkele jaren met veel succes bij de Hooglandse kerk georganiseerd. Met de bonnen die u tijdens de inschrijving bij de Waag op 19 September heeft gehaald kunt u hier uw maaltje met wat te drinken halen. Hier komt u zeker oude bekenden tegen want het is altijd gezellig druk tijdens de hutspotmaaltijd. Per lidmaatschap van de 3 Oktobervereniging krijgt u maximaal 2 bonnen! Is dit te weinig maak dan gewoon nog iemand uit gezin of familie lid van de 3 Oktober vereniging.

Grote Taptoe Route Woensdag 2 oktober route door de stad 19:30 – 21:30 uur.

Al sinds jaar en dag is het motto van de Taptoe “Een lint van licht”. Want wanneer de praalwagens van de Leidse clubs en sportverenigingen langskomen kunt er zeker van zijn dat de leden stralen van trots om hun vereniging te mogen promoten. Het verzamelen van de deelnemers gebeurt aan de Kaasmarkt waar de groepen één voor één aan hun tocht door de binnenstad beginnen. Daarbij krijgt iedere deelnemer een hutspot (lintje met bronzen hutspot medaille) toegereikt. Voor de vereniging met de mooiste kar zijn er ook prijzen te winnen. Zorg ervoor dat u vroeg een plekje heeft gevonden langs de route zodat u verzekerd bent van doorkijk, zeker wanneer u met kleine kinderen komt.

Route Taptoe: Kaasmarkt, Pelikaanstraat, Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Kort Rapenburg, Breestraat, Steenschuur, Van der Werfpark, Doezastraat, Jan van Houtkade, Geregracht bij het Jan van Houtmonument (aan het begin van het Plantsoen). Voor de deelnemers aan de Taptoe eindigt de avond op de Sint Jorrissteeg (=kruising Hogewoerd/Hooiegracht/Levendaal)

Festival Plaza Garenmarkt

De Garenmarkt als centraal feestvierpunt is een traditie geworden. Hier vinden allerlei optredens plaats. Hieronder vindt u een korte omschrijving van de festiviteiten op de Garenmarkt. Klik hier voor volledig Festival Plaza programma.

Dinsdag 1 Oktober: Minikoraal: 13:00 – 14:30 uur

Dinsdag 1 Oktober: Pleintaptoe (K&G): 19:15 – 22:30 uur

Woensdag 2 Oktober ‘s Avonds optredens: 20:00 – 02:00 uur
The Corona’s treden als eerste op; daarna komt oud Judoka en DJ Dennis van der Geest platen draaien.

Donderdag 3 Oktober Theaterfestival: 10:00 – 17:00 uur

Donderdag 3 Oktober

Reveille donderdag 3 Oktober Stadhuisplein 07:00 uur.

Een echte Leidenaar is er vroeg uit op de morgen van 3 Oktober. Dan is het met de fiets naar het Stadhuisplein waar de Keietoeters uit Noordwijk u muzikaal opwarmen en dan om 07:00 uur zal de Franciscus Band Leiden (FBL) het Leids Ontzet 2013 doen inwijden. Hier worden voornamelijk traditionele liederen ten gehore gebracht waaronder het Leids volkslied waarbij iedereen meezingt. Na de opening zal de FBL de rondgang door de stad leiden.

Uitreiking Haring en Wittebrood Donderdag 3 Oktober Waaggebouw 07:30 – 09:30 uur

Daarvoor heeft u zich op 19 september ingeschreven, om ‘s morgens vanaf 07:30 tot 9:30 uw portie haring en uw Geusjes op te halen. Geusjes zijn de broodjes die speciaal gebakken worden voor het Leids Ontzet. Het waren de Geuzen die ons dit voedsel brachten toen ze op 3 Oktober 1574 Leiden binnenvoeren. U hoeft er tegenwoordig alleen maar voor in de rij te staan en uw kussensloop op te houden (voor de broden). De geusjes worden geleverd door Meesterbakker van Manen, voor de haring mogen we firma Ouwehand uit Katwijk bedanken.

Koraalmuziek donderdag 3 oktober Van der Werfpark 08:00 uur

U heeft op 25 september al kunnen oefenen in de Hooglandse kerk en om 8 uur is het dan zover: het zingen van de koraalliederen. Komt allen bijeen en zorg dat een deken van blij stemgeluid de stad zal bedekken! De muzikale begeleiding is in handen van dirigent Wim de Ru met Concordia, harmoniekapel Werkmans Wilskracht en Die Schlussel Stadter Musikanten. Onze burgermeester zal uiteraard niet ontbreken bij het zingen!

Kinderplein donderdag 3 oktober ‘t Gerecht 09:30 -13:00 uur

Kinderfeest op het stadhuisplein, feest voor alle leeftijden. Programma Kinderplein:

09:30 – 10:20 uur: Poppenkast; Frits Duikelaar vermaakt de kinderen met zijn interactieve poppentheater.

10:30 – 13:00 uur: Talentenshow voor kinderen

12:00 – 12:30 uur: Keet van Telekids

Herdenkingsdienst donderdag 3 oktober Pieterskerk 10:00 uur.

Al sinds mensenheugenis wordt het Ontzet herdacht in de Pieterskerk. Het was in 1574 dat de Pieterskerk volstroomde met volk om de bevrijding te vieren en dat doet de Leidenaar anno 2013 nog steeds. De dienst zal geleid worden door predikant Riegonda van Welie-Kaai, zij is predikant in Warmond en heeft rechten en theologie in Leiden gestuurd. In de dienst ligt de nadruk ligt vooral op de muziek, welke zal worden verzorgd door het Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Gezongen zal er worden door mannenkoor Rijnlands Christelijk Mannenkoor Vox Humana. De dienst begint om 10:00 uur.

Grote Optocht donderdag 3 Oktober route door de stad.

Het thema van dit jaar is “Hollandsch Glorie” en tijdens de Grote optocht zal daar op een creatieve manier invulling aan worden gegeven. Om 13:00 vertrekt de bonte stoet van praalwagens, fanfarekorpsen en (politie)begeleiding vanaf de Burggravenlaan om daarna de volgende route af te leggen: Hoge Rijndijk > Plantage > Levendaal > Korevaarstraat > Breestraat > Noordeinde > Witte Singel > Zoeterwoudsesingel met de Fruinlaan bij het Gymnasium als eindpunt. Zoekt u een plaatje langs de route en geniet van al het moois dat zich aan u voorbij trekt. En let op ga niet te dicht aan de straatkant zitten want de fanfarekorspen marcheren rustig door! De Optocht is ook de gelegenheid om te zwaaien naar onze burgemeester, welke zal worden rondgereden in een prachtige koets.

Festival Plaza Garenmarkt.

Hieronder vindt u een korte omschrijving van de festiviteiten op donderdag 3 Oktober. Klik hier voor volledig Festival Plaza programma.

Straattheaterfestival: 10:00 – 17:00 uur

Met optredens van:
Coexistence Acrobats: Just the two of us

Duo Gi-Jo: Boris & Tasja, de dansende aapjes

North Vertical Theater: Pirate of the Carob Bean

Stone-Age

The Rolling Amazons

TukkersConnexxion: Baron von Münchhausen

Compangie Mobiel: Sulky M1

Polsstokverspringen Donderdag 3 oktober Van der Werfpark 15:00 – 16:30 uur

4 Leidse studentenverenigingen zullen aantreden om de eer van hun vereniging hoog te houden. Daarnaast zal de Polsstokbond Holland demonstraties geven. Dit evenement vindt plaats in samenwerking met LSV Minerva.

Museum de Lakenhal Donderdag 3 oktober gratis toegang – Stedelijk Museum de Lakenhal.

10:00 – 12:00 uur. Al sinds de opening van het Museum de Lakenhal is 3 Oktober de dag waarop bezoekers gratis toegang hebben en ouders hun kinderen wegwijs maken in de geschiedenis van de Sleutelstad.

Vlootschouw, nautische markt en muziek Donderdag 3 oktober Kort Galgewater 10:00 – 18:00 uur

Historische schepen, historische ambachten en tussen 15:30 en 17:30 kunt u ook nog eens genieten van het betere Zeemandslied.

Vuurwerk Donderdag 3 oktober Ankerpark/Zijlsingel 23:30 uur

Prachtige vuurwerkshow ter afsluiting van het 3 Oktober feest. Het vuurwerk wordt dit jaar verzorgd door Dream Fireworks.

Beoordelingen

Jan de korte
Datum:01-02-2014

Rijksmuseum van de oudheden

Mooi en overzichtelijk hoewel ik erg van musea hou waar je kan verdwalen in de gangetjes en kamertjes, was dit museum heerlijk overzichtelijk. Zodat je ook echt zeker wist dat je de hele museum had gezien.

Jan de korte
Datum:01-02-2014

Rijksmuseum van de oudheden

Mooi en overzichtelijk hoewel ik erg van musea hou waar je kan verdwalen in de gangetjes en kamertjes, was dit museum heerlijk overzichtelijk. Zodat je ook echt zeker wist dat je de hele museum had gezien.

Jan de korte
Datum:01-02-2014

Rijksmuseum van de oudheden

Mooi en overzichtelijk hoewel ik erg van musea hou waar je kan verdwalen in de gangetjes en kamertjes, was dit museum heerlijk overzichtelijk. Zodat je ook echt zeker wist dat je de hele museum had gezien.