Open Monumentendag Leiden 2014
Za. 13 en Zo. 14 September

Ga op ontdekkingsreis in eigen stad tijdens de Open Monumenten Dag 2014. Wie Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest beter wil leren kennen moet zeker gebruik maken van de unieke bezichtigingen die mogelijk zijn op Zaterdag 14 September en Zondag 15 September.

Klik hier voor de lijst van opengestelde monumenten

Thema 2014: Op Reis

Elk jaar wordt er een ander thema voor de open monumentendagen gekozen, het Leidse thema dit jaar is “Op Reis”. In 2014 worden voor de 27e keer open monumenten dagen georganiseerd in Leiden. Als u een compleet overzicht wilt hebben van de opengestelde monumenten kunt u bij het Leidse stadhuis of bij de raadhuizen in Leiderdorp en Oegstgeest een gratis programmaboekje halen. Het Leidse stadhuis is het centrale informatiepunt voor al uw vragen. De twee havens in Leiden – Historische Haven aan het Galgewater – en de Haven bij Zijlpoort zijn dit jaar de uitvalsbasis voor uw bezoek aan Leiden. In de historische haven aan het Galgewater kunt u zich op zondag laten bij het Galgewater laten overzetten door een oude voetpont die voor deze gelegenheid uit Valkenburg gekomen is. Op vrijdag 12 september wordt in het Rijksmuseum van Oudheden om 20:00 een lezing gehouden over “Historische scheepvaart en scheepsbouw in de Leidse regio”. De lezing wordt gehouden door Drs. Henk Dessens, hij is directeur Collecties van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De mens is voortdurend onderweg; mobiliteit wordt dan ook al eeuwen lang als een groot goed gezien. Vandaar dat het thema van dit jaar gaat over de invloed die reizen en vervoer in het verleden hadden en nog steeds hebben op de inrichting van onze stad. De manier waarop we leven en reizen naar ons werk, naar school en voor recreatieve doeleinden. In een compacte stad als Leiden is het op elkaar afstemmen van bereikbaarheid en mobiliteit altijd al een kunststuk geweest; de wegen, (tram)sporen en kanalen, en monumenten die daarbij horen vertellen tijdens de Open Monumentendagen 2014 hun eigen verhaal. Dat het een actueel en terugkerend thema is blijkt uit de discussie om de Rijn Gouwe Lijn. En zo ging de komst van de tram eind 19e eeuw ook niet zonder slag of stoot.

Openmonumentendagen Leiden

Algemene Openingstijden (tijden kunnen per monument afwijken)

Leiden: Zaterdag 12:00 uur – 17:00 uur en Zondag: 10:00 uur – 17:00 uur

Leiderdorp: Zondag: 10:00 uur – 17:00 uur

Oegstgeest: Zaterdag 12:00 uur – 17:00 uur en Zondag: 10:00 uur – 17:00 uur

Maar liefst 35 gebouwen zijn opengesteld tijdens het Leidse open monumenten weekend. Natuurlijk zijn de beeldbepalende monumenten zoals het Gravensteen, Pieterskerk en Hooglandse kerk ook in 2014 opengesteld. Een greep uit de andere monumenten: Academiegebouw, Begraafplaats Groenesteeg, De Leidse Sterrewacht, Gravensteen, Hortus Botanicus, Museum de Lakenhal en Museum Boerhaave.

Autovrije zondag 14 September

Op zondag 14 september is het centrum van Leiden autovrij met als thema “vervoer en natuur in balans”. Op deze dag kunt u rustig genieten van uw tocht langs de te bezichtigen monumenten. Komt u met de auto dan kunt u deze parkeren op het Haagwegterreinen vanaf daar wordt u met een busje de stad ingebracht.

Tijdens de autovrije zondag worden tal van activiteiten georganiseerd (http://autovrijezondagleiden.nl/)
Zo is er een lekker groen markt rondom de Koornbeursbrug, Vismarkt en Botermarkt. Kun je mountainbiken op het Fietsplein op het Stadhuisplein en zijn er historische kluchten (komische toneelspelen) van de Leydse Kluchtencompagnie bij de Hooglandse Kerk.

Opengestelde gebouwen tijdens de open monumentendag 2014

  • Stadhuis Breestraat 92, het statige raadhuis met zijn gotische gevel uit eind 16e eeuw is een centraal informatiepunt en biedt het oog zoveel details dat twee dagen maar net genoeg is.
  • De Volharding, Haven 1-3. Van 1852 tot 1930 was in dit pand de “Leidse Schroefstoombootmaatschappij De Volharding” gevestigd die vanuit Leiden stoombootlijndiensten met 12 steden in Holland onderhield. Tegenwoordig is hier een restaurant/café gevestigd.
  • Het Gulden Vlies Breestraat 125, ooit was in dit statige pand tegenover het stadhuis een deftig restaurant gevestigd. De rijke eigenaren waren niet minder deftig. Tegenwoordig is het pand in gebruik bij een groot reisbureau met kantoor in Leiden.
  • Het Heerenlogement, Nieuwstraat 4. Wij horen u denken – is dat niet het pand van de Centrale Bibliotheek? Dat is juist! Maar lange tijd – tot aan de tweede wereldoorlog – was  het “de deftigste en beroemdste herberg van de stad”.
  • Academiegebouw Rapenburg 73, Leiden Oorspronkelijk was het Academiegebouw een Kloostergebouw voor de orde der Witte Nonnen.
  • Scheepswerf Stallinga, Admiraal Banckertweg 19. Deze scheepswerf werd in 1922 gebouwd. Nog altijd worden hier voornamelijk oude schepen gerestaureerd. Op deze werf waant u zich nog echt in het verleden!
  • Sint Lodewijkkerk, Steenschuur 19. Van kerk tot lakenkeurhal, graanpakhuis en uiteindelijk weer kerk! Dit gebouw kent een bewogen geschiedenis en was door de Kruitramp nog bijna verdwenen geweest.
  • In den Vergulden Turk, Breestraat 84. Dit luxerestaurant was tot in de jaren 60 gerenommeerd voor zijn goede keuken en ver buiten de stadsgrenzen bekend. In 1962 kocht Vreem & Dreesman het pand aan en werd het pand opgeslokt door het warenhuis. Met de grote verbouwing van het V&D pand zijn de oude plafonds van de Vergulden Turk weer terug.
  • Rhijnhoff, Laan the Rhijnhof 4 & Rhijnhofweg 4. Van buitenverblijf van rijke leiden tot begraafplaats. Toen de begraafplaats aan de Groenesteeg volraakte moest de Protestantse gemeente op zoek naar een andere plek en vond die op het voormalige landgoed Rhijnhof.
  • Leidse Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 5-9 – Leiden,De Sterrewacht is volledig gerestaureerd en is mooier dan ooit tevoren

Andere opengestelde monumenten in Leiden

Programmaboekje Open Monumentendag 2014

Natuurlijk begint het plezier bij het lezen over wat u gaat bezichtigen, vergeet daarom niet het kleine prachtige open monumentendagen boekje te halen. Deze is gratis verkrijgbaar bij het stadhuis en vele boekhandels. In het Boekje voor het open monumenten weekeinde staan ook de bezienswaardighedenvan leiden, leiderdorp en oegstgeest opgesomd.

Klik hier voor een adressenlijst en openingsdagen- en tijden van de opengestelde gebouwen.

Beoordelingen

Mooie herinerringen

★★★★★
5 5 1
Sinds jaar en dag gaan bezoeken mijn man en ik de opengestelde Leidse monumenten tijdens de open monumentendagen. En zeker met goed weer is dat genieten; je beseft het je niet elke dag maar wat voor een prachtstad leven wij in! Ik verheug me op het thema van dit jaar. Er zitten een aantal monumenten bij die ik nog nooit bezocht heb!


Name
Rating
Beoordelingen

Mooie herinerringen

★★★★★
5 5 1
Sinds jaar en dag gaan bezoeken mijn man en ik de opengestelde Leidse monumenten tijdens de open monumentendagen. En zeker met goed weer is dat genieten; je beseft het je niet elke dag maar wat voor een prachtstad leven wij in! Ik verheug me op het thema van dit jaar. Er zitten een aantal monumenten bij die ik nog nooit bezocht heb!

Settings tab