Hortus Botanicus

Klik hier voor Prijzen Hortus

De Hortus en zijn Voortuin

De Hortus Botanicus is een intrigerende plantentuin met verscheidene plantensoorten afkomstig uit de gehele wereld. De Hortus Leiden behoort toe aan de Universiteit Leiden. De tuinen van de Hortus Botanicus Leiden zijn in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en verdiept. Dat de Hortus Leiden een lange geschiedenis kent kunt u zien aan de huidige voortuin welke uit 1590 stamt. In de voortuin van de Hortus Botanicus Leiden treft u een keur aan Cycaspalmen en vleesetende planten aan. De voortuin van de Hortus Leiden is in de loop der jaren verschillende keren verplaatst. Sinds 2000 heeft de voortuin een betere behuizing gekregen wat ten goede komt aan de staat van de planten.

Hortus Botanicus Wintertuin

In tegenstelling tot de oude voortuin is de wintertuin van de Hortus Leiden het jongste onderdeel van de Hortus Botanicus Leiden. In de wintertuin van de Hortus Botanicus Leiden kunt u mooie subtropische planten bezichtigen. In de wintertuin is een indrukwekkende loopbrug gebouwd, dat zich uitstrekt boven het bladerdak van eeuwenoude cycaspalmen. De wintertuin van de Hortus Botanicus Leiden herbergt een bezoekerscentrum met een infobalie, een winkel en een gezellig Café genaamd Clusius.

Clusiustuin

Het café van de Hortus Botanicus Leiden is vernoemd naar de plantengeleerde Carolus Clusius. Deze plantengeleerde is in de Hortus Leiden zelfs beloond door het verbinden van zijn naam aan een tuin: De Clusiustuin. De Clusiustuin is in het leven geroepen als studiemateriaal voor studenten medicijnen en geneeskunde, die een bezoek brachten aan de Hortus Botanicus Leiden. Door deze educatieve functie heeft de Clusiustuin zich ontwikkeld tot podium van de Hortus Leiden waar nieuw ontdekte plantensoorten over de hele wereld worden tentoongesteld. Leuk om te weten is dat een kijkje in de Clusiustuin een goede indruk geeft hoe de Hortus Botanicus Leiden er voor 1600 moet hebben uitgezien.

Japanse Tuin

Doordat in de Hortus Leiden veel Japanse planten te bewonderen zijn werd er besloten een Japanse tuin in het leven te roepen. Naast de Japanse tuin heeft de Hortus Botanicus Leiden de Victoriakas waar de absolute liefhebber moet zijn geweest. In de Victoriakas van de Hortus Leiden kunt u een bezoek brengen aan de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica, de kroonjuwelen van de Hortus. In de zomermaanden staat deze prachtige plant in volle bloei. Deze lelie is zo groot en sterk dat hij gewicht van een klein kind dragen!

Systeemtuin

Tot slot heeft de Hortus Botanicus Leiden sinds 2005 de nieuwe systeemtuin. Deze systeemtuin is opnieuw ingericht op basis van onder andere moleculaire kenmerken. De systeemtuin van de Hortus Leiden verschaft veel informatie over overeenkomsten tussen verschillend plantensoorten. Hoe groter de gelijkenis, hoe dichter de planten bij elkaar zijn gezet zodat u gemakkelijk de plantenfamilies kan ontwaren.

Hortus Monumentaal stadspark

Bent u niet zo thuis in de plantenwereld, maar vindt u het toch razend interessant om de Hortus botanicus Leiden te bezoeken dan kunt u dat wellicht het beste doen door deel te nemen aan de rondleiding. Voor zowel het basis-, als het voortgezet- en wetenschappelijk onderwijs biedt de Hortus Leiden een educatief programma aan. Daarnaast is de Hortus prachtig gelegen aan de Witte Singel zodat u zich in de zomermaanden, gelegen op het gras, heerlijk kunt laven aan de zon.

Openingstijden en Toegangsprijzen Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden, 071-5277249. Let op! In de Hortus geld een zomertijd en een wintertijd met afwijkende openingsdagen!

  • Wintertijd: 1 november tot en met 31 maart !Let op: maandag gesloten! Dinsdag t/m zondag open tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Zomertijd: 1 april tot en met 31 oktober Dagelijks open tussen 10.00 en 18.00 uur.
  • Gesloten op: 3 oktober (Leidens Ontzet) 24 december 2009 t/m 1 januari 2010
  • Prijs volwassenen: €6. Voor kinderen van 4 tot 12 Jaar en CJP houders is dit €3. Voor scholen met eigen begeleiding is deze prijs €2. De museumkaart is geldig in de Hortus.
  • Studenten van de Universiteit Leiden hebben gratis toegang. Studenten van andere uni’s betalen €2. Medewerkers van de Universiteit Leiden betalen €2.
  • Website: Hortus Botanicus
Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab