Molen de Valk

Klik hier voor Openingstijden Molen de Valk

Stedelijk Molenmuseum de Valk

Het Stedelijk Molenmuseum de Valk is een prachtige authentieke stellingkorenmolen uit 1743 in Leiden. De Valk kent zeven verdieping die toegankelijk zijn voor het publiek. Het molenmuseum in Leiden is de enige overgebleven windmolen op de wallen van Leiden. Jaren terug had het Museum de Valk gezelschap van maar liefst 19 andere windmolens op de wallen van Leiden.

Museum de Valk is 29 meter hoog en het skelet is in 1743 in slechts 3 maanden geconstrueerd! Niet gevreesd; Molen de Valk is dan wel oud, maar voor de bezoeker geheel veilig om te betreden. Bezoekers van Molen de Valk kunnen tijdens het bezoek kennis maken met de geschiedenis van de stellingkorenmolen, maar het is niet alleen geschiedenis want Molen de Valk is nog steeds in gebruik! Daarnaast wordt de techniek van Molen de Valk belicht en het ambacht van de molenaar uit de 18e eeuw.

Woonruimte Molen de Valk

Op de begane grond van Molen de Valk is de nog enige stadse molenaarswoonkamer in Nederland nog in volle glorie te bewonderen. Deze woonkamer van wat nu het Stedelijk Molenmuseum de Valk is, stamt uit het einde van de 19e eeuw en is vrijwel onberoerd gebleven in de loop de jaren. De keuken die verbonden is met de woonkamer van Molen de Valk is ook nog in oude luister getuige de Delfts-blauwe tegeltjes boven de gootsteen, die minstens 200 jaar oud zijn. Aan de wanden sieren familieportretten en schilderingen de kamers.

Fotograaf: Art Kleisen

Expositieruimtes Molen de Valk

De vroegere slaapkamers van het Molenmuseum in Leiden worden nu gebruikt als expositieruimte. Deze zijn terug te vinden op zowel de eerste als tweede verdieping van de Molen waar allerlei afbeeldingen, gereedschappen, literatuur en voorwerpen in vitrines zijn uitgestald. Hierop is vaak Molen de Valk zelf afgebeeld. Op de derde verdieping van de Valk is de historie van het graanmalen uitgebeeld en zijn een paar indrukwekkende modellen te aanschouwen van verscheidene molens, zoals een stellingmolen, een windmolen en een houtzaagmolen.

Maalzolder Molen de Valk

Op deze plaats in de molen werkt de molenaar. De maalzolder zit op de vierde verdieping van het museum zodat de Molenaar een goed zicht had op veranderende weersomstandigheden. Op deze plek in de molen werd bovendien de kwaliteit van het meel getest. Hier zijn ook de oude werktuigen van die door de molenaar gebruikt werden te zien.Steenzolder Molen de Valk In de steenzolder van Stedelijk Molenmuseum de Valk op de vijfde en zesde verdieping, bevinden zich de koppels maalstenen die het graan tot meel vermalen. Oorspronkelijk bevonden zich hier in Molen de Valk vier maalstenen, maar op dit moment zijn er nog 2 over, waarvan 1 nog zelfs in gebruik is!

Luizolder Molen de Valk In de zevende verdieping van Molen de Valk bevindt zich de luizolder waar de zaken graan naar toe worden gehesen om vanuit hier in de voorraadsilo’s te worden gedeponeerd. Doordat deze Luizolder van Molen de Valk nog steeds in gebruik is, is het voor het publiek te gevaarlijk en dus niet toegestaan om deze verdieping te betreden.

Openingstijden en Toegangsprijzen Molen de Valk

Adres Stedelijk Molenmuseum De Valk: 2e Binnenvestgracht 1, 2312 BZ Leiden. Telefoon nummer: 071-5165353.

  • Dinsdag tot en met zaterdag 10:00 uur tot 17.00 uur Zon- en feestdagen 13:00 tot 17:00 uur , Op maandag is Molen de Valk gesloten
  • Volwassenen € 4,00, Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis, Kinderen 6 t/m 15 jaar € 2,00
  • CJP € 3,00 , 65+ € 3,00, Museumjaarkaarthouders gratis
  • GroepstariefVanaf 10 betalende personen: Volwassenen € 2,50, Kinderen 6 t/m 15 jaar € 1,50. Rondleidingen: Voor groepen, op aanvraag.
  • Website Stedelijk Molenmuseum – De Valk
Beoordelingen

Een groot museum!

★★★★☆
4 5 1
En met "één groot museum" bedoel ik niets negatiefs! Wonende in Leidschendam blijf ik me verbazen over de vele musea die een betrekkelijk kleine stad als Leiden herbergt. Mijn favoriet als stedelijke geschiedenis liefhebber is Museum de Lakenhal.


Name
Rating
Beoordelingen

Een groot museum!

★★★★☆
4 5 1
En met "één groot museum" bedoel ik niets negatiefs! Wonende in Leidschendam blijf ik me verbazen over de vele musea die een betrekkelijk kleine stad als Leiden herbergt. Mijn favoriet als stedelijke geschiedenis liefhebber is Museum de Lakenhal.

Settings tab