Boerhaave Museum

Klik hier voor Prijzen Boerhaave

Het Museum Boerhaave, dat ook wel Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskundewordt genoemd ligt in het centrum van Leiden. Het Boerhaave Leiden wordt dan beschouwd als landelijke schatkamer van 400 jaar wetenschappelijke ontwikkeling. De omvang van deze schatkamer is onvoorstelbaar groot en wordt maar ten dele aan het publiek tentoongesteld. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. Het Museum Boerhaave tracht zoveel mogelijk voorwerpen toegankelijk te maken voor de bezoekers. Mocht u een voorwerp niet in het museum zelf hebben aangetroffen, dan kunt ook de website van Museum Boerhaave raadplegen of in de catalogus in het museum kijken.

Geschiedenis van de wetenschap

Het Museum Boerhaave telt maar liefst 24 zalen verdeeld over twee verdiepingen waar de ontwikkelingen per wetenschap zijn tentoongesteld. De wetenschappelijke collectie van Museum Boerhaave wordt op chronologische wijze tentoongesteld aan het publiek. Het Boerhaave heeft hierbij de focus gelegd op de Nederlandse inbreng op wetenschappelijk gebied de afgelopen eeuwen. Het Museum Boerhave kent overigens zelf inmiddels ook een geschiedenis die zich al meer dan een eeuw uitstrekt. De Universiteit Leiden verzorgde namelijk al in 1907 een Geschiedkundige Tentoonstelling van Natuur- en Geneeskunde.

De geschiedenis van de collectie die Museum Boerhave tentoonstelt gaat zelfs nog veel verder terug. Zo herbergt het Boerhaave Leiden het oudste herbarium ter wereld. Andere wetenschappers en wetenschappen die het Museum Boerhaave voorzien van prachtige wetenschappelijke vondsten zijn onder andere de reusachtige kwadrant van Willem Blaeu, Antoni van Leeuwenhoek met zijn befaamde microscopen, de klokken van Christiaan Huygens en niet te vergeten de natuurkundige demonstratielaboratoria van Gravesande en Van Musschenbroek. Een andere publiekstrekker is het Leids anatomisch theater(theatrum anatomicum) een nabouw van het theater zoals dat door de Leidse universiteit werd gebruikt om anatomische lessen te geven.

Rondleidingen Museum Boerhaave

Het Museum Boerhaave heeft naast de vaste collectie ook verschillende tijdelijke voorstellingen die op een eigen wijze een kwinkslag naar de wetenschap hebben. Zo is er vanaf december 2009 een tijdelijke voorstelling in het Boerhaave Leiden van de beroemde wetenschapper Newton te bewonderen. Daarnaast kunnen bezoekers ook deelnemen aan drie verschillende rondleidingen zoals algemene rondleiding, een medische rondleiding en een natuurwetenschappelijke rondleiding. Voor de rondleiding wordt door Museum Boerhaave wel een extra tarief in rekening gebracht.

Museum Boerhaave en de gemeente Leiden willen graag dat de jeugd meer affiniteit krijgt met de wetenschappelijke geschiedenis van Nederland. Er zijn verschillende onderwijsprogramma’s die gevolgd kunnen worden bij het Boerhaave Leiden die geschikt zijn voor verschillende leerniveaus en leeftijden. Zo biedt het Museum Boerhaave onderwijsprogramma’s voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en hoger- en wetenschappelijk onderwijs.

Openingstijden en Toegangsprijzen Museum Boerhaave

Adres Museum Boerhaave: Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden, Telefoon nummer 071-5214224.

  • dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 zon- en feestdagen 12.00-17.00
  • Museum Boerhaave is in alle schoolvakanties – behalve in de zomervakantie! – ook op maandag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Volwassenen €7,50,- , Tot en met 18 jaar €3,50-, 65+ CJP €3,50-, MK en ICOM gratis, Groepen vanaf 10 personen €5,-
  • Kinderen t/m 5 jaar gratis , Groepen vanaf 10 jongeren (t/m 18 jaar) €3,50- , Op vertoon van collegekaart, gratis toegang
  • Website: Museum Boerhaave
Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab