Rijksmuseum van Oudheden

GESLOTEN! Het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf 10 mei 2015 tot medio december 2015 gesloten voor publiek.

Klik hier voor Openingstijden Museum van Oudheden

Archeologisch Museum voor Nederland

Het Rijksmuseum van Oudheden is het archeologische centrum voor Nederland. Er zijn weinig andere museawaar u zoveel vondsten van beschavingen uit een ver verleden tentoongesteld ziet. De nadruk in het Museum van Oudheden ligt op de Egyptenaren, de Romeinen en de oude Grieken. Maar vergist u zich niet, alleen de collecties van de overige beschavingen als de Maya’s, Aziatische volkeren en de Arabieren zijn voldoende om een dag door te brengen! Vanzelfsprekend is er in het museum ook veel aandacht besteed aan de Nederlandse oudheidkundige geschiedenis.

Permanente tentoonstellingen in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een aantal verschillende vaste tentoonstellingen. In de eerste plaats presenteert het Museum van Oudheden u de bovengenoemde beroemdste beschavingen die de aarde heeft gekend. Het Leids Museum van Oudheden heeft de collectie op beschaving ingedeeld zodat u tijdens het bezoek zelf kunt kiezen welke beschavingen u het meest aanspreken zonder dat u in een onoverzichtelijke berg van volkeren terechtkomt. Daarnaast behoort de gedichtenroute tot de vaste tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden. Ruurd Halbertsma, conservator van de collectie Klassieke Wereld heeft bij 20 voorwerpen afkomstig uit de hoogtepunten van de collectie van het ROM Leiden speciaal op schrift en via geluidsopname een gedicht bijgevoegd. U leert vondsten uit de oudheid met de inspirerende interpretatie van Ruurd Halbertsma vanuit een nieuwe invalshoek waarderen.

Archeologie van Nederland – Nieuw

Op 13 Januari heeft Koning (toen nog Prins) Willem-Alexander de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland geopend in het Rijkmuseum van Oudheden. Hier vindt u een compleet overzicht van archeologische geschiedenis van Nederland, 300.000 jaar geschiedenis samengevat in 2000 voorwerpen. Op een interactieve manier wordt u geleidt langs alle Nederlandse archeologische topvondsten. Twee jaar lang is er gewerkt aan deze tentoonstelling en 14 Januari werd het geopend voor publiek. Voor kinderen is er een speurboekje te koop waarmee ze op een speelse manier door de archeologische geschiedenis van Nederland worden gevoerd. Op zondag kunnen families deelnemen aan een familietour.

Wisselende tentoonstellingen in het Rijksmuseum van Oudheden

In 2010 heeft het Museum van Oudheden drie totaal verschillende tijdelijke tentoonstellingen. In de eerste plaats laat het Rijksmuseum van Oudheden u kennis maken met “Terracotta”. Indien u houdt van mooie oude kunst- en gebruiksvoorwerpen dan is de tentoonstelling Terracotta beslist iets voor u. De naam Terracotta die het Rijksmuseum van Oudheden aan de tentoonstelling heeft gegeven komt van de benaming gebakken aarde waar potten, figuren en allerlei andere kunstvormen door de oude Egyptenaren, Maya’s en Arabieren van maakten. De tweede wisselende tentoonstelling van het Museum van Oudheden betreft een fotoreportage over het Egypte van de 19e eeuw gemaakt door Gustave Flaubert en Maxime Du Camp. Een spectaculaire weergave van hoe westerlingen het Egypte van toen zagen en is daarmee een prachtige aanvulling van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De derde tentoonstelling is een audiotour (rondleiding met geluid) en vooral heel interessant voor kinderen het heet “Ontmoet de oude Grieken met Sipke Jan Bousema”. Hierin gaat de bekende tv presentator op reis met de kinderen en vertelt ze daarbij allerlei wetenswaardigheden over de oude Grieken. Wat deze tour zo geschikt maakt voor kinderen is dat alle behandelde wetenswaardigheden in verband staan met hedendaagse onderwerpen en thema’s.

Activiteiten in het Museum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft aan haar tentoonstellingen leuke activiteiten gekoppeld. Of het nu gaat om de permanente of wisselende tentoonstelling er zijn altijd interessante rondleidingen, eventueel zelfs met gids, speurroutes voor kinderen, familierondleidingen, workshops en lezingen het gehele jaar door. Gedurende de schoolvakanties biedt het Museum van Oudheden zelfs leuke extra’s voor kinderen aan. Op de website van het Rijksmuseum van Oudheden zijn tevens leuke educatieve spelletjes te vinden voor kinderen. Ook aan de educatieve vorming is door het RMO gedacht. Voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, maar ook het beroeps en wetenschappelijk onderwijs zijn door het Rijksmuseum van Oudheden speciale programma’s ontwikkeld. Voor de onderwijsprogramma’s geldt echter wel dat er vooraf gereserveerd dient te worden.

Openingstijden en prijzen Rijkmuseum voor Oudheden

Adres Rijksmuseum voor Oudheden: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden, Telefoon nummer 071 5163163.

  • dinsdag t/m zondag: 10:00 -17:00. Maandag GESLOTEN > behalve tijdens schoolvakanties, dan gelden normale openingstijden.
    Gesloten op: 1 januari, 30 april, 3 oktober, 25 december.
    Geopend tijdens volgende feestdagen: 1e en 2e paasdag, 5 mei, hemelvaartsdag, 1e en 2e pinksterdag en 2e kerstdag.
  • Volwassenen €9 Kinderen (13 t/m 17 jaar) €5,50 65+ €8
    Gezinskaart: 2 volwassenen + 2 kinderen van 13 t/m 17 jaar (€5,00 per extra kind)
  • Website: Rijksmuseum van Oudheden
Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab