Van der Werfpark

Het Van der Werfpark bevindt zich op een unieke locatie. Het was in 1807 het decor van een enorme knal. Er vond een ontploffing plaats van een afgemeerd kruitschip. Deze was afgemeerd aan het Rapenburg en heeft bij de Steenschuur alles weggevaagd. Op de locatie van de knal, de “Grote Ruïne”, is dertig jaar eigenlijk niets gebeurd. Na die periode werden de landschapsarchitecten J.D. Zocher jr. en J.W. Schaap gevraagd het terrein in te gaan richten als park. In 1835 ontwikkelden zij hun plannen en werd het park ontworpen.

Tot in 1886 werd er niets aan het park veranderd. Het Van der Werfpark werd vooral gebruik om grote festiviteiten te organiseren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het lustrum van het Leidse studentencorps of de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober. De grote vlakte in het park bleek uitstekend geschikt voor deze activiteiten en dit was dan ook zonder twijfel een van de meest belangrijke bestemmingen van het park.

In het park staat een standbeeld van Pieter Adriaansz van der Werf. Dit beeld werd in 1874 opgericht voor de burgervader van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het is een classicistisch beeldhouwwerk op een vierkant voetstuk. Het standbeeld bevindt zich midden in het park. De planten die zich om het standbeeld heen bevinden beelden het wapen uit van de sleutelstad Leiden. Op de drie zijden van het voetstuk staan drie wapenschilden afgebeeld. Deze verbeelden de drie waterschappen waar destijds de strijd om Leiden werd uitgevochten: Rijnland, Delfland en Schieland. Daarnaast bevinden zich er nog vier bronzen reliëfs, die staan voor het verhaal van het Leidens ontzet.

Er zijn twee ingangen die toegang bieden tot het Van der Werfpark. Er is er een aan de Garenmarkt en de andere bevindt zich aan de Doezastraat. Bij deze ingang aan de Doezastraat kun je genieten van een hapje of drankje in het theehuis dat naast de ingang van het park zit. Dit theehuis heeft daarnaast een buitenterras om in de zomer lekker buiten te kunnen zitten. Het Van der Werfpark is hiermee een relatief klein park dat zeker in de zomer een heerlijke mogelijkheid biedt om van het weer te genieten eventueel zelfs onder het genot van een hapje of drankje. Het theehuis stond oorspronkelijk aan het water, maar is later verplaatst omdat het bleek dat deze op een gasleiding stond. Sinds 2002 bestaat het theehuis “Mevrouw van der werf” in de huidige vorm.

Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab