3 Oktober Feesten 2014

Programma 3 Oktober 2014

  1. Programma Woensdag 1 Oktober (Minikoraal & Pleintaptoe Garenmarkt)
  2. Programma Donderdag 2 Oktober
  3. Programma Vrijdag 3 Oktober
  • Festival Plaza Garenmarkt programma (muziek & theateroptredens). Voor optredens in de cafés kijk dan hier bij Leidensontzet.com.
  • Programma voorafgaand aan 3 Oktober kunt u hieronder lezen.
  • Liever een Programmaboekje? Deze kunt u ophalen bij het 3 Oktober Servicepunt aan de Nieuwstraat 13 in de kunstgalerie van de Karin Kortlang stichting. Dit jaar kunt u 5 stempels verzamelen tijdens de feesten; op 11 Oktober kunt u dan een leuk cadeau ophalen

Kunst, cultuur en vermaak gaan hand in hand in één van de oudste volksfeesten van Nederland: 3 Oktober. Hieronder een bondige samenvatting van u kunt verwachten tijdens het Leids Ontzet 2014. Let wel! Veel activiteiten vinden plaats in de aanloop naar 2 en 3 Oktober zoals de historische lezing welke op zondag 28 September plaatsvindt.

Kaartuitgifte/inschrijven voor de Seniorenvoorstelling Maandag 15 September 11:00 – 13:30 uur Centrale hal Stadhuis. (uitsluitend voor leden 3 October Vereniging)

Inschrijving Haring & Wittebrood en Hutspotmaaltijd Donderdag 18 September
16:30-21:00
uur

Wie woonachtig is Leiden kan zich in de Waag laten inschrijven voor een lekker Geusje (wittebrood) en verse haringen. Deze lekkernijen, ooit door de geuzen uitgedeeld aan de hongerende Leidse bevolking, kunt u op de ochtend van 3 Oktober in De Waag ophalen. Inschrijven gaat op vertoon van uw trouwboekje, rijbewijs, identiteitsbewijs of aan de hand van uw 3October lidmaatschapskaart.

3 October Vereniging op bezoek bij verstandelijk gehandicapten Woensdag 24 september 10:30 – 18:00 uur.

Zanger Dave de Vogel een ballonnenclown, Birdie de mascotte van ZZ Leiden en Chauffeur Hans komen naar u toe! In een touringcar van Beuk doen zij verschillende instellingen in de Leidse regio aan om samen met de bewoners het 3 Oktober feest alvast een beetje te vieren. De instellingen die bezocht worden geven dit aan hun bewoners door via nieuwsbrieven.

Oefenen van de Koraalliederen Hooglandse kerk Woensdag 24 September 19:30 uur

Wie graag wil oefenen voor het koraalzingen op 3 Oktober in het Van der Werfpark moet zeker komen naar deze gezellig avond in de Hooglandse kerk. Onder leiding van Wim de Ru en met begeleiding van Muziek en showband Concordia, die SchlusselStadterMusikanten en harmoniekapel WerkmansWilskracht kunt u de longen uit het lijf zingen. Aan het einde van de repetitie wordt onze oud Burgermeester Van der Werf herdacht; twee koraalzangers zullen dan kransen leggen bij het monument voor Van der Werf in het Van der Werf park.
Dit zijn de liederen die gezongen worden: 4. Leiden Vrij | 7. O, Nederland let op uw zaak | 5. Gelijk denk grootsten rapsack | 2. Leiden, stad van mijn hart | 16. Waar de blanke top der duinen | 14. Ja ik ben van het land, dat krachtige hand | 9. Hymne: Lof zij den helden | 23. Wilhelmus van Nassouwe

Dikke Banden Race LRTV Swift – Willem van der Madeweg 1

3 Oktober haring en wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi DOCOS Zondag 28 september 09:45 – 17:00 uur

Hutspot Bridgedrive Zondag 28 september Denksportcentrum Diamantplein (Robijnstraat) 09:45 – 17:00 uur

Seniorenvoorstelling Zondag 28 september Stadsgehoorzaal 14:00 – 16:00 uur

De Seniorenvoorstelling is alleen voor leden van de 3October vereniging. De voorstelling biedt plaats aan 800 bezoekers.
De muziekvoorstelling begint met een optreden van de Crescendo Muziek Theater uit Leiden.
Na de pauze zal Pierre Kartner als Vader Abraham optreden. Dit jaar kreeg hij nog een oeuvreaward uitgereikt door de Tros (Troskompas).
De toegang tot de voorstelling is alleen voor 3 October Vereniging leden en u dient een kaart te hebben gehaald. De kaartuitgifte voor leden van de 3October Vereniging is op maandag 15 September in het Stadhuis (11:00 – 13:30).

Historische lezing Zondag 28 september Academiegebouw 15:00 uur

Zoals gebruikelijk sinds 1997 verzorgt de 3 October vereniging in samenwerking met de universiteit een lezing. De titel van de lezing van vorig was De les van Leeuwtje met als thema “Kinderboeken over het beleg en ontzet van Leiden” door Dr. Lotte Jensen. Dit jaar zal de lezing gaan over de manier waarop een Canadese wetenschapper de 3 Oktoberfeesten zag. De lezing die wordt gehouden door dr. Els M. Jacobs heeft als titel “Waarom paling? De Leidse 3 Oktoberfeesten door de bril van een antropoloog.” Tussen 1984 en 2000 kwam de Canadese antropoloog David Moyer (1945-2002) vrijwel jaarlijks naar Leiden met 3 Oktober. Als onderdeel van een groter wetenschappelijk onderzoek wilde hij uitvinden welke waarde 3 Oktober heeft voor de inwoners van de stad. Moyer observeerde de stad tijdens het feest en sprak met vele mensen, hierbij werd hij bijgestaan door mevrouw Jacobs. Na afloop van de lezing kunt u een boekje met het werk van Moyer – dit bevat vele afbeeldingen – kopen voor het bedrag van 10 Euro.
Kaarten kunt u voorafgaand aan de lezing om 14:00 ophalen in het Academiegebouw, hier geldt op=op. Het Groot Auditorium, de zaal in het Academiegebouw waar de lezing plaatsvindt, is open vanaf 14:30

Jazz bij de Burcht Zondag 28 september Koetshuis de Burcht 15:30 – 18:30

Genieten van Soul en Jazz. Wie van de saxofoon houdt zit goed; Bart Witz, een talentvolle jonge saxofonist – komt met zijn band langs. Bij regen is het plein voor het Koetshuis overdekt.

Woensdag 1 Oktober

Minikoraal Woensdag 1 Oktober Festival Plaza Garenmarkt 10:45 – 11:45 uur

Wilt u weten hoe het klinkt wanneer 3500 schoolkinderen gezamenlijk zingen? Kom dan kijken en luisteren bij het minikoraal.
Het minikoraal vindt plaats op het centrale feespunt van de 3 Oktober vieringen: Festival Plaza op de Garenmarkt. Hier zullen kinderen van basisscholen uit de gehele regio de mooiste liederen ten gehore brengen. 3500 leerlingen van 50 basisscholen uit de groepen 7 en 8 zorgen voor de muzikale noot op deze woensdag de 1ste. Burgemeester Lenferink zal zorgen voor de “begeleiding” van het muziekfeest. De kinderen zullen door K&G 3 onder leiding van René Leckie, het achtergrondkoor en Jochem Myer muzikaal worden ondersteund. Zoals altijd wordt het Minikoraal afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Pleintaptoe – Woensdag 1 Oktober Garenmarkt 19:15 – 22:30 uur. Afterparty: 22:30 – 24:00 uur

Tijdens de Pleintaptoe worden voor u, door verschillende orkesten uit heel Nederland, de mooiste muziekstukken opgevoerd. Als muziekliefhebber mag u dit niet missen. Amigo zal de spits afbijten.
Traditiegetrouw zijn K&G Junioren (Jong K&G) er ook bij, K&G3 zal dit jaar de afterparty verzorgen. Naast K&G 1 (Senioren) zullen de Floraband uit Rijnsburg en Da Capo uit Lisse ook hun muziekstukken opvoeren.

Donderdag 2 Oktober

Bezoek aan rust- en verpleeghuizen Donderdag 2 Oktober 10:00 – 16:00 uur

Traditigetrouw bezoeken de partners van de 3October vereniging bestuursleden de verschillende rusthuizen in Leiden. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje wordt er dan vooruitgeblikt op de viering van 2014 en worden herinneringen opgehaald.

KERMIS (groot lunapark) 2 en 3 Oktober – Meerdere locaties.

Met 150 attracties is de Leidse 3 October kermis één van de grootste kermissen van Nederland.

Openingstijden Kermis Leiden

Donderdag 2 Oktober: 13:00 – 02:00 uur

Vrijdag 3 Oktober: 10:00 – 01:00 uur

Als u zich vanaf station Leiden Centraal naar de binnenstad begeeft kunt u de kermis niet mislopen. Toiletten zijn aanwezig op de hoek van de Nieuwe Mare achter de kinderdraaimolen. Achter het reuzenrad (op het parkeerterrein rondom Molen de Valk) en bij de brug over de Rijnsburgersingel. De twee EHBO posten staan op het Stationsplein en op de Langegracht achter de Super Star attractie. Toiletten kunt u vinden op de hoek van de Nieuwe Mare/Lammermark, het parkeerterrein van Molen de Valk en op het Stationsplein.

Historische Kermis 2 en 3 Oktober Pieterskerkplein

Ook benieuwd hoe een kermis uit grootvaders tijd eruit ziet? Ga kijken op het Pieterskerkplein, en vooral: ga draaien!

Openingstijden historische Kermis Leiden:

Donderdag 2 Oktober: 13:00 – 24:00 uur

Vrijdag 3 Oktober: 9:00 – 23:00 uur

Opening: “Een bijzonder reis” Donderdag 2 Oktober Festival Plaza Garenmarkt 16:14

Net als in 2011, 2012 en 2013 is er dit jaar een echte openingsact om 15:74 (=16:14). Op het Festival Plaza aan de Garenmarkt kunt u genieten van een spetterende dans- en muziekvoorstelling. Na afloop kunt u aanschuiven bij de Hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht. De groep Inslag neemt ons mee op een muzikale reis waarbij de gebruikte instrumenten niet altijd even voor de hand liggend zijn!

Grote Hutspotmaaltijd Donderdag 2 Oktober Hooglandse Kerkgracht 17:00 – 18:30.

Voorafgaand aan de Taptoe komen de leden van de 3 October vereniging bij elkaar om te genieten van een maaltje heerlijke hutspot met draadjesvlees. Waar de hutspotmaaltijd vroeger bij het Pieterskerkplein werd gehouden wordt het nu al enkele jaren met veel succes bij de Hooglandse kerk georganiseerd. Met de bonnen die u tijdens de inschrijving bij de Waag op 18 September heeft gehaald kunt u hier uw maaltje met wat te drinken halen. Hier komt u zeker oude bekenden tegen want het is altijd gezellig druk tijdens de hutspotmaaltijd. Per lidmaatschap van de 3 Oktobervereniging krijgt u maximaal 2 bonnen! Is dit te weinig maak dan gewoon nog iemand uit gezin of familie lid van de 3 Oktober vereniging.

Grote Taptoe Route Donderdag 2 oktober route door de stad 19:30 – 21:30 uur.

Al sinds jaar en dag is het motto van de Taptoe “Een lint van licht”. Want wanneer de praalwagens van de Leidse clubs en sportverenigingen langskomen kunt er zeker van zijn dat de leden stralen van trots om hun vereniging te mogen promoten. Het verzamelen van de deelnemers gebeurt aan de Kaasmarkt waar de groepen één voor één aan hun tocht door de binnenstad beginnen. Daarbij krijgt iedere deelnemer een hutspot (lintje met bronzen hutspot medaille) toegereikt. Voor de vereniging met de mooiste kar zijn er ook prijzen te winnen. Zorg ervoor dat u vroeg een plekje heeft gevonden langs de route zodat u verzekerd bent van doorkijk, zeker wanneer u met kleine kinderen komt.

Route Taptoe: Kaasmarkt, Pelikaanstraat, Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Kort Rapenburg, Breestraat, Steenschuur, Van der Werfpark, Doezastraat, Jan van Houtkade, Geregracht bij het Jan van Houtmonument (aan het begin van het Plantsoen). Voor de deelnemers aan de Taptoe eindigt de avond op de Sint Jorrissteeg (=kruising Hogewoerd/Hooiegracht/Levendaal)

Festival Plaza Garenmarkt

De Garenmarkt als centraal feestvierpunt is een traditie geworden. Hier vinden allerlei optredens plaats. Hieronder vindt u een korte omschrijving van de festiviteiten op de Garenmarkt. Klik hier voor volledig Festival Plaza programma.

Woensdag 1 Oktober: Minikoraal: 10:45 – 11:45 uur

Woensdag 1 Oktober: Pleintaptoe (K&G): 19:15 – 22:30 uur

Donderdag 2 Oktober ‘s Avonds optredens: 21:00 – 02:00 uur
De avond begint met een verassingsoptreden. Daarna treden The Corona’s op van 22:00 tot 02:00.

Vrijdag 3 Oktober Theaterfestival: 10:00 – 13:00 uur en van 14:30 – 18:00 Amazing Meezingfestival.

Vrijdag 3 Oktober

Reveille Vrijdag 3 Oktober Stadhuisplein 07:00 uur.

Een echte Leidenaar is er vroeg uit op de morgen van 3 Oktober. Dan is het met de fiets naar het Stadhuisplein waar de Keietoeters uit Noordwijk u muzikaal opwarmen en dan om 07:00 uur zal de Franciscus Band Leiden (FBL) het Leids Ontzet 2014 doen inwijden. Hier worden voornamelijk traditionele liederen ten gehore gebracht waaronder het Leids volkslied waarbij iedereen meezingt. Na de opening zal de FBL de rondgang door de stad leiden. FBL is dit jaar Wereldkampioen geworden en hun Tambour-maître Ronald Horsman zal voor de 25e keer en tevens zijn laatste keer de Reveille blazen.
Tijdens de Reveille worden deze liederen ten gehore gebracht:
1 Wilhelmus 2 Drie Oktoberlied 3 Geuzenlied 4 In naam van Oranje (Koppelstok) 5 Leidens Ontzet 6 Leiden, stad van mijn hart.

Uitreiking Haring en Wittebrood Vrijdag 3 Oktober Waaggebouw 07:30 – 09:30 uur

Daarvoor heeft u zich op 18 september ingeschreven, om ‘s morgens vanaf 07:30 tot 9:30 uw portie haring en uw Geusjes op te halen. Geusjes zijn de broodjes die speciaal gebakken worden voor het Leids Ontzet. Het waren de Geuzen die ons dit voedsel brachten toen ze op 3 Oktober 1574 Leiden binnenvoeren. U hoeft er tegenwoordig alleen maar voor in de rij te staan en uw kussensloop op te houden (voor de broden). De geusjes worden geleverd door Meesterbakker van Manen, voor de haring mogen we firma Ouwehand uit Katwijk bedanken. De uitreiking staat ook in het Guinness World Record Boek, in 2011 vestigde zij het record ”Grootste zeebanket”.

Koraalmuziek Vrijdag 3 oktober Van der Werfpark 08:00 uur

U heeft op 24 september al kunnen oefenen in de Hooglandse kerk en om 8 uur is het dan zover: het zingen van de koraalliederen. Komt allen bijeen en zorg dat een deken van blij stemgeluid de stad zal bedekken! De muzikale begeleiding is in handen van dirigent Wim de Ru met Concordia, harmoniekapel Werkmans Wilskracht en Die Schlussel Stadter Musikanten. Onze burgermeester zal uiteraard niet ontbreken bij het zingen! Joost Blije en burgermeester Henri Lenferink zullen ook aanwezig zijn voor een toespraak.

Kinderplein Vrijdag 3 oktober ‘t Gerecht 09:30 -13:00 uur

Kinderfeest op het stadhuisplein, feest voor alle leeftijden. Programma Kinderplein:

09:30 – 10:15: Poppenkast; Frits Duikelaar vermaakt de kinderen met zijn interactieve poppentheater. Jan Klaassen en Katrijn zijn van de partij!

10:30 – 13:00 uur: Talentenshow voor kinderen

12:00 – 12:30 uur: Yes-R. De rapper komt het Gerecht op zijn kop zetten.

Herdenkingsdienst Vrijdag 3 oktober Pieterskerk 10:00 uur.

Al sinds mensenheugenis wordt het Ontzet herdacht in de Pieterskerk. Het was in 1574 dat de Pieterskerk volstroomde met volk om de bevrijding te vieren en dat doet de Leidenaar anno 2014 nog steeds. De dienst zal geleid worden door predikant ds Arnold Vroomans, hij is predikant in Delft maar heeft zijn roots in Leiden. In de dienst ligt de nadruk ligt vooral op de muziek, welke zal worden verzorgd door het Marinierskapel (Koninklijke Marine). Majoor Peter Kleine Schaars heeft de leiding over het kapel; hij is ook één van de muzikale leiders van het oerleidse K&G. Gezongen zal er worden door het koor de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons. De dienst begint om 10:00 uur.

Grote Optocht Vrijdag 3 Oktober route door de stad – 13:00

Het thema van dit jaar is “Op Reis”, dus doe uw gordels om, steek uw paspoort bij u en kom mee op reis naar verre oorden. Over land en zee, door vroeger en nu. Een muzikale reis door tijd en fantasie.

Om 13:00 vertrekt de bonte stoet van praalwagens, fanfarekorpsen en (politie)begeleiding vanaf de Burggravenlaan om daarna de volgende route af te leggen: Hoge Rijndijk > Plantage > Levendaal > Korevaarstraat > Breestraat > Noordeinde > Witte Singel > Zoeterwoudsesingel met de Fruinlaan bij het Gymnasium als eindpunt. Zoekt u een plaatje langs de route en geniet van al het moois dat zich aan u voorbij trekt. En let op ga niet te dicht aan de straatkant zitten want de fanfarekorspen marcheren rustig door! De Optocht is ook de gelegenheid om te zwaaien naar onze burgemeester, welke zal worden rondgereden in een prachtige koets.

Deelnemende shows in 2014 zijn: Amigo, Band of Liberation, Con Fuoco, FBL, Jong K&G, K&G en Tamarco.

Rood wit fotowedstrijd

U als toeschouwer kan ook een prijs winnen; namelijk voor de mooist rood-wit uitgedoste toeschouwer van de taptoe. Onder leiding van een kundige jury worden op zaterdag 11 oktober om 16:00 in Galerei de Rode Cirkel op Doezastraat 26 drie prijswinnaars uitgekozen.

Festival Plaza Garenmarkt.

Hieronder vindt u een korte omschrijving van de festiviteiten op Vrijdag 3 Oktober. Klik hier voor volledig Festival Plaza programma.

Straattheaterfestival: 10:00 – 13:00 uur

Met optredens van:
Het mobiele Naaiatelier (een show met een mix van haute couture, dans en flitsende kostuums)

Hendrik & Co (Een clownthriller met minimale middelen; een man, caravan en omroepinstallatie)

Was XL (6 wasvrouwen die hun was tot leven wekken!)

Circus Manoesso (Meester van het vuur, één man, 6 artiesten)

Tall Tales Acrobatics (een acrobatische en poëtische voorstelling)

Amazing Meezingfestival 14:30-18:00

Na het voorbijkomen van de Grote Optocht begint het zestig! Koppig popkoor All Sounds uit Voorschoten u de eerste meezingers voor te schotelen. Daarna zal “Komen Lopen” het stokje overnemen en The Disgo sluit af. De liedteksten zullen worden uitgedeeld; de tekst is dus bij iedereen bekend en iedereen kan meezingen!

René komt naar Leiden als..? – Vrijdag 3 Oktober Kinderafdeling LUMC Ziekenhuis 14:30 – 15:30 uur.

Van 14:30 tot 15:30 is er in de kinderdaktuin van het LUMC speciaal voor de kinderen in het Leids Universitair Medisch Centrum een optreden van feestacteur René van der Schuur bekend van Hiephoi kindertheater. De kinderen “op zaal” kunnen het hele gebeuren live volgen via de televisie op hun kamers. De familieleden zijn ook van harte uitgenodigd. Het optreden is mogelijk gemaakt door sponsoring van het 3 October gilde. Het Gilde bestaat uit een groep bedrijven die de Leidse 3 October feesten (en de kinderen) een zeer warm hart toedragen.

Polsstokverspringen Vrijdag 3 oktober Van der Werfpark 15:00 – 16:30 uur

4 Leidse studentenverenigingen zullen aantreden om de eer van hun vereniging hoog te houden. Daarnaast zal de Polsstokbond Holland demonstraties geven. Dit evenement vindt plaats in samenwerking met LSV Minerva. Dit jaar kunnen Leidse Sportverenigingen voor het eerst ook meedoen aan deze wedstrijd; ben je met je team op zoek naar een leuk en kort teamuitje? Schrijf je in!

Museum de Lakenhal Vrijdag 3 oktober gratis toegang – Stedelijk Museum de Lakenhall – 10:00 – 13:00

10:00 – 13:00 uur. Al sinds de opening van het Museum de Lakenhal is 3 Oktober de dag waarop bezoekers gratis toegang hebben en ouders hun kinderen wegwijs maken in de geschiedenis van de Sleutelstad.

Vlootschouw, nautische markt en muziek Vrijdag 3 oktober Kort Galgewater 10:00 – 18:00 uur

Historische schepen, historische ambachten en tussen 16:00 en 17:30 kunt u ook nog eens genieten van het betere Zeemandslied verzorg door Rumor di Mare en het Viswijvenkoor Leiden.

Vuurwerk Vrijdag 3 oktober Ankerpark/Zijlsingel 23:30 uur

Prachtige vuurwerkshow ter afsluiting van het 3 Oktober feest. Het vuurwerk wordt dit jaar verzorgd door Dream Fireworks.

Beoordelingen

3 oktober natuurlijk

★★★★★
5 5 1
Ik wil niets beoordelen, alleen iets schrijven. . Het is nu 3 oktober 10 voor 1. Ik woon al van 1982 af in Frankrijk (geboren en getogen in Leiden), en denk met weemoed aan de vieringen terug die ik heb meegemaakt. Op een keer fietste ik in de zon wel even naar Zoeterwoude voor het contrast tussen een weldadige kalmte bij de koeien in de weilanden toen nog, en het feestgewoel in de stad, om er daarna naar terug te keren. Jaren geleden verzorgde ik de administratie van de 3 October-Vereeniging. Ik denk vaak aan Leiden en aan u vandaag, en in diezelfde gemoedsstemming zal zeker de heer Drijber verkeren, mijn ex-patron, met wie ik zo'n 10 dagen geleden nog telefonisch contact had. Hij is nu 90 en maakt het goed. Ik ook. Een goede voortzetting toegewenst.

Drie Oktober komt eraan!

★★★★★
5 5 1
De bonnen voor haring en wittebrood zijn al binnen en vanavond gaan we oefenen in de Hooglandse kerk voor de koraal! Het heerlijke aan 3 Oktober is dat de aanloop lang is waardoor je optimaal kunt genieten van dit mooiste feest van het jaar.


Name
Rating
Beoordelingen

3 oktober natuurlijk

★★★★★
5 5 1
Ik wil niets beoordelen, alleen iets schrijven. . Het is nu 3 oktober 10 voor 1. Ik woon al van 1982 af in Frankrijk (geboren en getogen in Leiden), en denk met weemoed aan de vieringen terug die ik heb meegemaakt. Op een keer fietste ik in de zon wel even naar Zoeterwoude voor het contrast tussen een weldadige kalmte bij de koeien in de weilanden toen nog, en het feestgewoel in de stad, om er daarna naar terug te keren. Jaren geleden verzorgde ik de administratie van de 3 October-Vereeniging. Ik denk vaak aan Leiden en aan u vandaag, en in diezelfde gemoedsstemming zal zeker de heer Drijber verkeren, mijn ex-patron, met wie ik zo'n 10 dagen geleden nog telefonisch contact had. Hij is nu 90 en maakt het goed. Ik ook. Een goede voortzetting toegewenst.

Drie Oktober komt eraan!

★★★★★
5 5 1
De bonnen voor haring en wittebrood zijn al binnen en vanavond gaan we oefenen in de Hooglandse kerk voor de koraal! Het heerlijke aan 3 Oktober is dat de aanloop lang is waardoor je optimaal kunt genieten van dit mooiste feest van het jaar.