Sieboldhuis

Klik hier voor Openingstijden Sieboldhuis

Sieboldhuis, Japanmuseum Leiden

Het Sieboldhuis is het centrum voor Japanse kunst, gevestigd in een prachtig herenpand aan het Rapenburg. Von Siebold openbaarde in dit pand in 1837 zijn bijzondere collectie van Japanse vondsten voor kunstkenners en andere geïnteresseerden. Meer dan anderhalve eeuw naar dato is uitgerekend in hetzelfde pand het Sieboldhuis in Leiden het eerste officiële Japanse centrum in Nederland geopend. De collectie die de bezoeker in het Sieboldhuis kan aanschouwen is afkomstig uit de verzameling van Japanse objecten, die door Philipp Von Siebold tussen 1823 en 1840 vergaarde.

Permanente tentoonstelling in het Sieboldhuis

Het Sieboldhuis heeft er voor gekozen een vaste tentoonstelling aan het publiek te presenteren om de mooiste Japanse schatten voor iedereen zichtbaar te maken. De verschillende zalen in het Von Sieboldhuis hebben elk hun eigen sfeer. Zo wordt de achtergrond van Von Siebold en zijn familie in een aparte zaal belicht. Ook herbergt het Sieboldhuis een compacte, geborgen zaal met organismen op sterk water en fel gekleurde aquarellen. De schatkamer van het Von Sieboldhuis herbergt vanzelfsprekend de mooiste objecten uit de collectie. Tot slot is er ook nog de landkaartenkamer waar de geschiedenis van de openstelling van Japan aan bod komt en waar het publiek zelf een digitale reis kan maken die te volgen is op de beeldschermen.

Wisselende tentoonstellingen in het Von Sieboldhuis Leiden

De tijdelijke tentoonstellingen bieden de bezoeker zowel moderne als klassieke Japanse kunst. Het Sieboldhuis stelt vaak schatten uit andere (privé) collecties tentoon . Begin 2010 is er bijvoorbeeld een tentoonstelling van de Japanse tatoeëerkunst in het Von Sieboldhuis Leiden. Belangrijk om te weten is dat de tijdelijke tentoonstelling elkaar snel afwisselen. Vaak is na 2 of 3 maanden de tijdelijke tentoonstelling vervangen door een nieuwe, die dan ook nog eens een totaal ander karakter kan hebben.

Activiteiten in het Sieboldhuis

Hoewel het Sieboldhuis een meer dan 150 jaar oude collectie bezit zijn de verschillende activiteiten die zij aanbiedt breed en modern. Zo bestaat er de mogelijkheid om aan een rondleiding door het Sieboldhuis deel te nemen. Indien gewenst kunt u er zelfs voor kiezen om binnen een bepaald onderwerp een rondleiding verzorgd te krijgen. U kunt bijvoorbeeld denken aan de Japanse Flora, de geschiedenis van Von Siebold ten tijde van zijn verblijf in Japan of een uitgebreide rondleiding door het prachtige monumentale pand waarin Museum Siebold is gehuisvest.

U kunt ook een deelnemen aan een workshop in het Sieboldhuis, zoals kaligrafie, origami, een theeproeverij,een sakeproeverij en een Japanse theeceremonie. Door deze leuke workshops zult u na het bezoek van de vaste tentoonstelling in het Von Sieboldhuis nog meer in Japanse sferen terechtkomen wat een bezoek zonder twijfel de moeite helemaal waard maakt. In 2009 werden er in het Sieboldhuis, in het kader van het Leids Filmfestival, ook Japanse films gedraaid.

Openingstijden en toegangsprijzen Sieboldhuis

Adres Sieboldhuis: Rapenburg 19, 2311 GE Leiden, Telefoon nummer 071-5125539.

  • Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.
    Gesloten op: maandag, 1 januari, 3 oktober, 25 december.
  • Volwassenen €8,00, Kinderen van t/m 12 jaar hebben Gratis toegang.
  • 65+ €6.50.
  • CJP*, Studenten (op vertoon van collegekaart) €4,50.
  • Museumkaarthouders, studenten van Universiteit Leiden (op vertoon van collegekaart) en Vrienden SieboldHuis (+ 1 introducé) hebben gratis toegang.
  • Website Sieboldhuis
Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab