Leidse Hout Leiden

Leiden kent verschillende mooie parken en het Leidse Hout valt zeker in deze categorie in te delen. Het is een interessant park dat meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Het meest in het oog springend zijn natuurlijk de bomen en planten die er groeien. Dit zijn stuk voor stuk typisch Nederlandse exemplaren wat een prettige bekende sfeer geeft. Je zult in het park vooral veel eiken, beuken, elzen en essen tegenkomen waarmee het een park is zoals we dat als Nederlanders het beste kennen.

Naast planten groeien er natuurlijk nog allerlei andere dingen. Een goed voorbeeld hiervan is de paddenstoel. Of beter: paddenstoelen. Het Leidse Hout herbergt meer dan 140 verschillende soorten. Naast bomen, planten en paddenstoelen vind je in het Leidse Hout ook de rosse vleermuis. Dit is meteen de enige plek in Leiden waar je deze vleermuis kunt zien, een unieke mogelijkheid dus.

In dit prachtige park bevinden zich daarnaast een bezoekerscentrum en een café. Dit zijn respectievelijk het Koetshuis en het Theehuis. In bezoekerscentrum het Koetshuis worden diverse activiteiten georganiseerd voor de inwoners van Leiden van alle leeftijden. Het bezoekerscentrum wordt beheerd door de gemeente Leiden, die ook de verschillende activiteiten veelal zelf organiseert.

Het park Leidse Hout bestaat al sinds 1927, toen het door de landschapsarchitect Klaas van Nes werd ontworpen. Naast een park werd het destijds ontworpen als een compleet recreatiegebied. De meeste onderdelen van het oorspronkelijke plan van van Nes zijn nog altijd terug te vinden in het park. Voorbeeld hiervan zijn de speelweiden, de grote eendenvijver en de plasvijver voor honden. Dit onderdeel werd oorspronkelijk bedacht voor kinderen, maar tegenwoordig kunnen de honden zich er prima uitleven. Ook de atletiekbaan is nog altijd in tact als deel van een sportpark.

Het Koetshuis is gebouwd naast een oude woning. Deze was al te zien op kaarten uit de 17e eeuw en is daarmee oprecht een stukje Leidse historie te noemen. Het is al die tijd in tact gebleven, in tegenstelling tot een tweede boerderij die er oorspronkelijk stond. Van oudsher was het namelijk een agrarisch gebied, waar van Nes later dus een recreatiegebied van maakte. De boerderij is in 1990 verbouwd tot bezoekerscentrum en is daarmee zowel een monumentaal pand als een educatief centrum voor Leiden. Het gehele park heeft hiermee de charme van van Nes nooit verloren, maar weet zich ook goed te positioneren als hedendaags park.

Beoordelingen


Name
Rating
Beoordelingen

Settings tab